Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Translate

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Αρχαιολογική συλλογή Αχαρνών


Η Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης απέναντι από το Δημαρχείο και σε κοντινή απόσταση προς το μυκηναϊκό θολωτό τάφο των Αχαρνών (Λεωφόρος Φιλαδελφείας). Οι αρχαιότητες που φυλάσσονται και εκτίθενται στη Συλλογή προέρχονται από σωστικές ανασκαφές σε ιδιωτικά οικόπεδα και δημόσια έργα ή από παραδόσεις πολιτών κυρίως από τις Αχαρνές, αλλά και τη ΒΔ Αττική. Η έκθεση καλύπτει χρονολογικά την περίοδο από τα προϊστορικά (νεώτερη νεολιθική περίοδος 5η χιλιετία π.Χ.) έως τα μεσοβυζαντινά χρόνια (12ος μ. Χ. αι.).


Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών ιδρύθηκε το 1982 από το Υπουργείο Πολιτισμού / Β΄ ΕΠΚΑ με τη συνδρομή της τοπικής κοινωνίας και φορέων.
Αρχικά συστεγαζόταν με το Λαογραφικό Μουσείο στο κτήριο του παλαιού δημαρχείου, το οποίο υπέστη ζημιές κατά το σεισμό του 1999 που είχε ως επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή.
Από το 2006 η Συλλογή είναι ξανά επισκέψιμη και λειτουργεί στον ισόγειο χώρο μισθωμένου ακινήτου.Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο ισόγειες αίθουσες. Περιλαμβάνει κυρίως κτερίσματα από αρχαία νεκροταφεία ή μεμονωμένες ταφές, αντικείμενα καθημερινής χρήσης από οικίες, εργαστήρια, αποθέτες, δεξαμενές, δρόμους, αγωγούς και αντικείμενα από ιερά.
Τα εκθέματα παρουσιάζονται μέσα σε προθήκες ως σύνολα από την κάθε ανασκαφή με χρονολογική σειρά αρχίζοντας από τα προϊστορικά (νεώτερη νεολιθική περίοδος, 5η χιλιετία π.Χ.) έως τα μεσοβυζαντινά χρόνια (12ος μ. Χ. αι.). Τα γλυπτά και τα μεγάλα πήλινα αγγεία εκτίθενται ελεύθερα εκτός προθηκών σε αυτόνομες βάσεις. Από τα εκθέματα ξεχωρίζει για τη μοναδικότητά του ο ερυθρόμορφος κρατήρας του ζωγράφου της Φλωρεντίας, στην κύρια όψη του οποίου εικονίζονται Νίκες να βραβεύουν αθλητή νικητή στο πένταθλο (470-460 π.Χ.).

Το πλούσιο εποπτικό υλικό που πλαισιώνει την έκθεση έχει σκοπό να ενημερώσει τον επισκέπτη τόσο για τα εκθέματα, όσο και για την αρχαία ιστορία των Αχαρνών και για τους γειτονικούς αρχαίους δήμους, για τα μνημεία και τα ιερά της περιοχής (“Τύμβος Σοφοκλή“, φρούριο Φυλής, σπήλαιο Πανός, τείχος “Δέμα”, φρούριο Λειψύδριο, Παλαιόκαστρο, ιερό Ηρακλέους, ιερό Διονύσου), για τα έργα υποδομής των Αχαρνών (αρδευτικό σύστημα-αχαρνικός οχετός, υδρευτικό σύστημα- Αδριάνειο Υδραγωγείο, αποχετευτικό σύστημα), τις κατοικίες, τα έθιμα ταφής και την καθημερινή ζωή στις αρχαίες Αχαρνές, καθώς και για δύο σημαντικά μνημεία των Αχαρνών, τον μυκηναϊκό θολωτό τάφο, τα ευρήματα του οποίου εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το αρχαίο θέατρο, το οποίο έχει μερικώς ανασκαφεί.