Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Translate

Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Λόρδος Βύρων


 Ο Τζορτζ Γκόρντον Μπάυρον, 6ος Βαρόνος Μπάυρον (George Gordon Byron, 6th Baron Byron, 22 Ιανουαρίου 1788 – 19 Απριλίου 1824), γνωστός στην Ελλάδα ως Λόρδος Βύρων, ήταν Άγγλος αριστοκράτης, ποιητής, πολιτικός, Φιλέλληνας και μια από τις σημαντικότερες μορφές του ρομαντισμού. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Βρετανούς ποιητές και παραμένει ακόμα και σήμερα δημοφιλής. Από το πλούσιο έργο του ξεχωρίζουν τα μακροσκελή ποιήματα Δον Ζουάν και Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ.


Υπήρξε εξαιρετικά διάσημος και επιτυχημένος ως ποιητής, αλλά και ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στην Αγγλία, ζώντας άστατη οικονομική και ερωτική ζωή. Ταξίδεψε σε πολλά μέρη στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ιταλία, όπου έζησε για επτά χρόνια σε πόλεις όπως η Βενετία, η Ραβέννα και η Πίζα. Κατά την παραμονή του στην Ιταλία, δέχτηκε πολλές φορές επισκέψεις από τον φίλο του και έτερο ποιητή Πέρσυ Μπυς Σέλλεϋ.

Αργότερα συνέδεσε το όνομα του με την στήριξη των επαναστατικών κινημάτων σε Ιταλία και Ελλάδα, και πέθανε στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών στο Μεσολόγγι, σε ηλικία μόλις 36 χρόνων, μετά από υψηλό πυρετό που ανέπτυξε. 

 Ο πρόωρος θάνατος του διάσημου ποιητή στο Μεσολόγγι το 1824 συγκλόνισε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο . Ο Byron ο ρομαντικός έγινε το ηρωϊκό σύμβολο της ελευθερίας , για το φιλελληνικό κίνημα, το οποίο υποστήριξε την Ελληνική Επανάσταση κατά των Τούρκων .  Ο Άγγλος ποιητής κείτεται λουσμένος σε μια κόκκινη λάμψη , οι τίτλοι των ποιημάτων του αναγράφονται στα δάφνινα στεφάνια κατά μήκος της άκρης του κρεβατιού .Ο Joseph Denis Odevaere εμφανώς επηρεασμένος  από τον θάνατο του ποιητή τον παρουσιάζει στον πίνακα του  σαν αρχαίο Έλληνα Ήρωα . Από το 1825 έως το 1829 o Odevaere ζωγράφισε αρκετά έργα , για να υποστηρίξει τον Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας , αποκαλούσε τον εαυτό του Joseph Dionysius Odevaere .