Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Translate

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Η αθηναϊκή τριλογία

Η «νεοκλασική τριλογία» της Αθήνας, όπως συνήθως λέγεται, στην οδό Πανεπιστημίου, ταυτίζεται με την καρδιά της πνευματικής ζωής της πόλης. Αριστερά, η Εθνική Βιβλιοθήκη, στο κέντρο το Πανεπιστήμιο Αθηνών, δεξιά η Ακαδημία Αθηνών. Πρόκειται για τρία επιβλητικά νεοκλασικά μέγαρα που κατασκευάστηκαν τον 19ου αιώνα. Το Πανεπιστήμιο σχεδιάστηκε από τον Δανό αρχιτέκτονα Χριστιανό Χάνσεν, τα άλλα δύο κτήρια από τον αδελφό του, Θεόφιλο, και ολοκληρώθηκαν από τον Έρνστ Τσίλλερ. Και τα τρία έχουν πλούσιο διάκοσμο στο εσωτερικό τους, ενώ γύρω τους διαμορφώνονται κήποι με γλυπτά σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών, σχηματίζοντας ένα ξεχωριστό σύνολο στο κέντρο της πόλης.

Το Πανεπιστήμιο αποτελεί μέρος της “Aθηναϊκής Τριλογίας” και θεμελιώθηκε το 1839 σε σχέδια του Χανς Κρίστιαν Χάνσεν “ ο οποίος, χωρίς να απομακρυνθεί από τις βασικές αρχές του κλασικισμού, δημιούργησε μια σύνθεση η οποία συνδυάζει τη μεγαλοπρέπεια του μνημείου με την απλότητα της ανθρώπινης κλίμακας, υποδηλώνοντας μια απόπειρα προσαρμογής στο τοπικό περιβάλλον”. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε με επίβλεψη των αρχιτεκτόνων Λ.Καυταντζόγλου και Α. Θεοφιλά. Στην πρόσοψη τοποθετήθηκαν οι αδριάντες του Ρήγα Φεραίου, του πατριάρχη Γρηγόριου Ε', του Αδαμάντιου Κοραή, του Γλάδστωνα και του Ιωάννη Καποδίστρια.

H Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας αποτελεί μέρος της “Αθηναϊκής Τριλογίας”. Σχεδιάστηκε αφιλοκερδώς από τον Θεόφιλο Χάνσεν και κτίστηκε μεταξύ 1888-1902. Πρόκειται για νεοκλασικό μέγαρο από πεντελικό μάρμαρο με στοιχεία δωρικού ρυθμού και αναγεννησιακού ύφους σκάλες. Στην όψη τοποθετήθηκαν αγάλματα των ευεργετών αδελφών Βαλλιάνου. Η υλοποίηση της βιβλιοθήκης ήταν όραμα και έργο του Ιωάννη Καποδίστρια. Σήμερα η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας βλέπει ως στόχο της "o απαράμιλλος αυτός πλούτος να μην παραμείνει απλά φυλασσόμενος, αλλά να μεταμορφωθεί σε γνώση που διαχέεται στην κοινωνία.

Το μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών οικοδομήθηκε σε έκταση που δώρισε η Μονή Πετράκη με δαπάνη του ομογενούς επιχειρηματία της Βιέννης Σίμωνα Σίνα. Αν και είχε χωροθετηθεί από το 1842 ως μέρος της τριλογίας, η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1885. Ο αρχιτέκτονας Θεόφιλος Χάνσεν, με την συμβολή του Ερνέστου Τσίλερ στην επίβλεψη, έδωσε στην Αθήνα ένα εξαιρετικό νεοκλασικό δείγμα ιωνικού ρυθμού από πεντελικό μάρμαρο και πειραϊκή πέτρα. Τα διακοσμητικά του στοιχεία παρουσιάζουν την σχέση της αρχαίας ελληνικής παράδοσης με το όραμα της νέας εποχής.