Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Translate

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Απολλώνιος ο Τυανεύς


Ότι γνωρίζουμε για τον φιλόσοφο προέρχεται από το κείμενο του Φλάβιου Φιλόστρατου Βίος Απολλωνίου του Τυανέως. Το έργο συγγράφηκε κατά παραγγελία της αυτοκράτειρας Ιουλίας Δόμνας. Η περιγραφή της ζωής του φιλοσόφου με παρεβολή πολλών μυστικιστικών, υπερφυσικών και θαυματολογικών στοιχείων σε σημείο που να παραβάλλεται με το ελληνιστικό μυθιστόρημα και τους βίους των αγίων. Πολλές περιγραφές συναντήσεων του ήρωα ξεπερνούν τη λογική, π.χ. συναντήσεις με ψυχές. Ο φιλόσοφος έζησε τον 1ο αι. μ.Χ., περιπλανώμενος, εμποτισμένος από τις αρχές του νεοπυθαγορισμού σε μια εποχή που παράλληλα με την παιδευτική προσήλωση στα αρχαιοελληνικά πρότυπα εξέφραζε και μια ευαισθησία σε θέματα μυστικισμού και θρησκευτικής θαυματολογίας.Θεωρήθηκε ότι με τη συγκεκριμένη βιογραφία επιχειρείται η προβολή ενός Εθνικού, αντίστοιχου προς τον Χριστό. Πάντως η επίδραση του χριστιανισμού και των ευαγγελίων έχει ασκήσει επίδραση στο έργο. Η αφήγηση του Φιλόστρατου στηρίζεται στις πλούσιες αφηγηματικές του ικανότητες.

 

Ο Απολλώνιος γεννήθηκε σε μία σεβαστή και πλούσια ελληνική οικογένεια. Αν και οι ακριβείς ημερομηνίες γέννησης και θανάτου είναι αβέβαιες, οι περισσότεροι μελετητές συμφωνούν ότι ήταν σύγχρονος του Ιησού Χριστού. Τα περισσότερα βιογραφικά στοιχεία προέρχονται από τη βιογραφία που έχει συντάξει ο Φιλόστρατος και δεν θεωρούνται απολύτως αληθή. Έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στα Τύανα. Σε ηλικία 14 ετών μετέβη στην Ταρσό της Κιλικίας και μετά από δύο χρόνια στις Αιγές της Κιλικίας.

Σε ηλικία περίπου 20 ετών ξεκίνησε την πενταετή σιγή των Πυθαγορείων και σε ηλικία 25 ή 26 ετών έφθασε στην Αντιόχεια. Υπήρξε θερμός οπαδός της πυθαγόρειας φιλοσοφίας, την οποία όχι απλώς μελέτησε με δάσκαλο τον Εύξενο της Ηράκλειας, αλλά και δεν έπαψε ποτέ να ακολουθεί τις αρχές της σε όλη τη διάρκεια της μακρόχρονης ζωής του. Θεωρείται αινιγματική φυσιογνωμία, καθώς παραδίδεται από τον βιογράφο του, Φιλόστρατο, ότι έκανε θαύματα και προφητείες. Γύρω στο 62 ή 63 αποφάσισε να μεταβεί στη Ρώμη, παρόλο που ο Νέρων αντιπαθούσε τους φιλόσοφους. Πέθανε στο Ποτσουόλι το 98. Ως ρήτορας και φιλόσοφος που έζησε περίπου την εποχή του Ιησού Χριστού, συγκρίθηκε με τον Ιησού από τους Χριστιανούς τον 4ο αιώνα και από άλλους συγγραφείς στη σύγχρονη εποχή. 

Πηγή: Χριστόπουλος Μ,  Βιογραφία, στο: Γράμματα Ι: Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Φιλολογία, τομ Β', Ελληνιστικοί και Αυτοκρατορική Περίοδος, ΕΑΠ, Πάτρα, 2001, σ. 225- 247.