Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Translate

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Γλυπτά του Παρθενώνα - Elgin Video

Τον Μάιο του 1801 ένα φιρμάνι μεταφρασμένο στα ιταλικά άνοιγε τον δρόμο στον Βρετανό πρέσβη Thomas Elgin να καταστρέψει τον δεκαετή αγώνα του Περικλή με μια μόνο φράση "quelche pezzi di pietre". Ο Elgin είχε δικαίωμα να πάρει από τον βράχο της Ακρόπολης "οιονδήποτε λίθο" και να τον μεταφέρει στην πατρίδα του για να καλύψει το κενό που είχαν αφήσει στην ιστορία οι δικοί του πρόγονοι.



 Σκοπός του Elgin δεν ήταν να μορφώσει τους συμπατριώτες του, ούτε να χαρίσει στο λαό του τα σπουδαία αυτά κειμήλια. Ο σκοπός του ήταν να δώσει στον πύργο του μια αρχαία ελληνική διακόσμηση. Θέλοντας απλά να στολίσει τον προσωπικό του χώρο, κατέστρεψε το αριστούργημα της Αθήνας και άλλα μνημεία ανά την Ελλάδα, καθώς από την βάρβαρη μανία του δε γλίτωσαν ούτε οι Μυκήνες, η Νεμέα, το Δαφνί και η Τίρυνθα.
Υπολογίζεται ότι 253 κομμάτια αποσπάστηκαν μέσα στο διάστημα της δράσης του. 11 αγάλματα από το ανατολικό αέτωμα, πάνω από 8 αγάλματα από το δυτικό αέτωμα, 21 πλάκες από τη βόρεια ζωφόρο, 30 πλάκες από την ανατολική ζωφόρο και 4 από τη δυτική, 4 τμήματα της Απτέρου Νίκης, 18 τεμάχια και μια Καρυάτιδα από το Ερεχθείο, 4 κομμάτια και ο κολοσσός του Βάκχου από το Θέατρο του Διονύσου.
Η Ακρόπολη των Αθηνών, ως σύμβολο πολιτισμού πρέπει να αποκτήσει και πάλι την δύναμή της, δεχόμενη πίσω αυτά που ούτως ή άλλως της ανήκουν. BRING THEM BACK