Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Translate

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

Σύμβολα και τελετουργίες της οικογένειας

 




Η εστία: σύμβολο ενότητας της οικογένειας.

Το εικονοστάσι: εκεί τοποθετούνται οι εικόνες των αγίων προστατών της οικογένειας, το καντήλι, τα νυφικά στέφανα του ζευγαριού, άνθη από τον επιτ5άφιο και αγιασμός. Το εικονοστάσι βρίσκεται στο υπνοδωμάτιο ή τον προθάλαμο του σπιτιού.



Το φίδι και η νεράιδα του σπιτιού: πρόκειται για την πίστη σε ένα «φίδι του σπιτιού» που προστατεύει την οικογένεια και δεν πρέπει να το πειράξει κανείς, τον «οικουρόν όφιν» της Αρχαιότητας. Όταν φίδι ήταν θηλυκό αναφερόταν ως νεράιδα.

Το αίμα και ο σπόρος: συμβολίζουν τη συγγένεια ή τους συγγενείς από την ανδρική πλευρά μέσα και έξω από το σπίτι (γενιά). Με το αίμα και το σπόρο πίστευαν ότι μεταφέρονται φυσικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά από τους παππούδες στην ομάδα.

Το γάλα: συμβολίζει τη συγγένεια από τις γυναίκες. Πιστεύεται ότι και μέσω αυτού μεταβιβάζονται φυσικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Η γιορτή του προστάτη αγίου: στα σπίτια γίνονται πολλές γιορτές. Στην Ήπειρο ονομάζονται γιορτάσια ή φιλίες. Την ημέρα της γιορτής του αγίου γίνεται λειτουργία και ο ιερέας κάνει ευχέλαιο στο σπίτι και σηκώνει ύψωμα. Η οικογένεια κάνει τραπέζι στους συγγενείς. Κάποιες φορές παρατηρείται το κτίσιμο ιδιόκτητων εκκλησιών από την οικογένεια.

Βιβλιογραφικές Αναφορές: Αλεξάκης, Ε., (2002). Οικογένεια. Στο: Γ. Αικατερινίδης, Ε. Αλεξάκης, Μ. Ε. Γιατράκου, Γ. Θανόπουλος, Ε. Σπαθάρη- Μπεγλίτη, Δ. Τζάκης, Δημόσιος και Ιδιωτικός Βίος στην Ελλάδα ΙΙ: Οι Νεότεροι Χρόνοι. Τόμος Α΄ σσ. 49- 71. Πάτρα: ΕΑΠ.