Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Translate

Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Ο αμφορέας του Διπύλου

Ο αμφορέας του Διπύλου 750 π. Χ. είναι αμφορέας με γεωμετρική διακόσμηση από το ομώνυμο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας. Χρησιμοποιήθηκε ως επιτάφιο σήμα και μνημείο. Στην μετόπη αναπτύσσονται σκηνές από την τελετή της κηδείας.

Οι αισθητικές αρχές που διέπουν την κατασκευή και τη διακόσμηση του αμφορέα είναι εκείνες της γεωμετρικής κεραμικής για τα επιτάφια μνημεία. Ο συγκεκριμένος αμφορέας συνδυάζει ένα εξαιρετικά αρθρωτό σχήμα και γεωμετρικά μοτίβα στη διακόσμηση, κατά ταινίες, που τείνουν να καλύψουν όλη την επιφάνεια. Στη μεσαία ζώνη, μεταξύ των λαβών των αγγείων της εποχής αυτής αναπτύσσεται εικονιστική μετόπη με νεκρικές τελετές, την "πρόθεση" και τον "θρήνο", πάντα με γεωμετρική απόδοση των στοιχείων της παράστασης.
Το κοινωνικό ιδεώδες που προβάλλει μέσα από τις αισθητικές αρχές που αναφέραμε, ιδιαίτερα από το μέγεθος του επιτάφιου μνημείου και από την αιώνια επισημότητα των εικονιστικών παραστάσεων, είναι η επίδειξη του κύρους των απογόνων στο πλαίσιο του δημόσιου συμφέροντος.

Πηγή:  Κ. Σουέρεφ, Ιδεολογικά στοιχεία της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης, Τέχνες Ι: Ελληνικές Εικαστικές Τέχνες, Επισκόπηση Ελληνικής Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας,  τομ. Α', ΕΑΠ, Πάτρα, 1999, σ. 205.